20 Φεβ 2024

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αγαπητοί γονείς,

Όσο αναγκαία, απαραίτητη και χρήσιμη θεωρείται από όλους μας η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου για την αναζήτηση και τη χρήση της πληροφορίας, άλλο τόσο επικίνδυνο γίνεται εξ’ αιτίας της γοητείας και της καθηλωτικής επίδρασης που ασκεί στον χρήστη σε συνδυασμό με την συναισθηματική αποστασιοποίηση και την ‘ψευδαίσθηση’ κοινωνικής αλληλεπίδρασης που προσφέρει.

Θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι η εκπαίδευση ανηλίκων και ενήλικων και όχι ο αποκλεισμός από τα ψηφιακά μέσα, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν στη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ελλιπής ενημέρωση των γονέων και η άγνοια, οδηγεί συχνά τα παιδιά ανεμπόδιστα σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα ακατάλληλα για την ηλικία και την ψυχοσυναισθηματική τους ωριμότητα.

Ενδυναμώνοντας τον ρόλο μας ως γονείς και εκπαιδευτικοί στον τομέα αυτό, αυξάνουμε σημαντικά την πιθανότητα χρήσης του διαδικτύου δημιουργικά και με ασφάλεια, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεση των παιδιών σε «επικίνδυνες σχέσεις».

Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Σχολικό εκφοβισμό». Τα παιδιά μας θα πρέπει να διδαχθούν τρόπους συνειδητοποίησης και απόρριψής του. Πρόκειται για ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομίληκων παιδιών με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και ενδυναμώνοντας τους μαθητές μας για την μετάβασή τους στο Γυμνάσιο, σας αποστέλλουμε χρήσιμο υλικό, αντίστοιχο με αυτό που ήδη χρησιμοποιούμε στο Σχολείο, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση, πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων κρύβει η κακή και αλόγιστη χρήση του διαδικτύου.


1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

2. ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

3. ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


                                                                              Με εκτίμηση

                                                                       Ο Δ/ντής του Σχολείου

                                                                           Χαχλάκης Γιάννης