20 Σεπ 2022

Εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

 

Αγαπητοί γονείς,

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Κινητικότητας 2022, ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την MKS Διαφημιστική και την Τροχαία Ηρακλείου, οργανώνει εκδηλώσεις με θέμα την κινητικότητα. Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να τους φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης.

Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη και περιλαμβάνει:

1 Την προσέλευση των μαθητών και των μαθητριών την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στο σχολείο με το ποδήλατο. Τόπος συγκέντρωσης των μαθητών και των μαθητριών μας με τα ποδήλατα τους θα είναι το πάρκο Μικράς Ασίας, στις 8:00 το πρωί.

Οι μαθητές/τριες θα αναχωρήσουν από το πάρκο της Μικράς Ασίας με συνοδεία της τροχαίας, στις 8.15 και ακολουθώντας τη διαδρομή: Πάρκο Μικράς Ασίας- Λεωφόρος Κνωσού, κυκλικό της Cocomat- Κνωσού θα προσέλθουν στο Σχολείο από την ανατολική είσοδο (επί της Κνωσού). Με την άφιξη μας στο σχολείο τα ποδήλατα θα φυλαχθούν στον αύλειο χώρο μπροστά από την «αίθουσα πολλαπλών» τα οποία και θα παραλάβουν οι μαθητές με τη λήξη του προγράμματος στις 13:15. Στόχος της δράσης είναι να δοθεί το μήνυμα της «ημέρας χωρίς αυτοκίνητο».

2.Το δεύτερο μέρος της δράσης αφορά ενημερωτικά παιχνίδια και δράσεις από την τροχαία Ηρακλείου στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί το διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι με τίτλο «Ο κ. ΚΟΚ στο Survivor». Σκοπός του παιχνιδιού είναι η εκμάθηση των βασικών κανόνων συμπεριφοράς κατά τη κυκλοφορία στους δρόμους.

Στο πλαίσιο της δράσης της Τροχαίας Ηρακλείου μικροί και μεγάλοι θα έχουμε την ευκαιρία:

  • Να γνωρίσουμε τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • Να ενημερωθούμε από τους αστυνομικούς σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του προστατευτικού κράνους στα δίκυκλα και της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα.

  • Να χρησιμοποιήσουμε τα γυαλιά προσομοίωσης χρήσης αλκοόλ και μέσα από ειδική άσκηση να αντιληφθούμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στα παιδιά που θα συμμετέχουν θα δοθούν ενημερωτικά φυλλάδια, σελίδες χρωματισμού, έπαινοι συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Θα υπάρχει βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση των δράσεων φυσικά με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

Θα συμφωνήσουμε όλοι, πιστεύω, ότι η χρήση του ποδηλάτου είναι πολύ ευεργετική για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών μας. Βελτιώνει την αντίληψη και την κυριότητα της κίνησης του σώματος, της ισορροπίας, της μνήμης, της κατανομής της προσοχής, του συντονισμού κ.λπ. Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό όφελος για το σώμα τους, είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος μετακίνησης για την μείωση της ρύπανσης του πλανήτη μας. Μέσω της χρήσης του ποδηλάτου μαθαίνουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, τους γύρω μας, μικρούς και μεγάλους, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια το ποδήλατο τους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να παρευρεθείτε μαζί με τα παιδιά σας στο Πάρκο της Μικράς Ασίας, συνοδεύοντας τα στη διαδρομή τους με το ποδήλατο, ή συμμετέχοντας και εσείς με τα δικά σας ποδήλατα μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρος της παραπάνω δράσης, ώστε να γίνετε και εσείς μέρος αυτής της ομαδικής προσπάθειας.

Προσδοκούμε ότι θα αγκαλιάσετε την συγκεκριμένη δράση με κοινό σκοπό να διαμορφώσουμε όλοι και όλες μαζί ένα πιο «πράσινο» και ασφαλές «αύριο» για τα παιδιά μας.

Ο Δ/ντής του Σχολείου

Χαχλάκης Γιάννης